Skip to content

Veganska energibollar till fikat

Vad är det som skiljer energibollar från de klassiska chokladbollarna? Den största skillnaden är att man inte använder vitt socker, vilket annars är en viktig komponent av chokladbollar och andra sötsaker. Istället för socker använder man ofta något som är naturligt sött, såsom dadlar, honung eller en oraffinerad, rå sirap.

Recept på chokladbollar brukar också inkludera smör och det är sällan en ingrediens i energibollar som tenderar att fokusera på alternativa fetter från nötsmör, frön och kokos. Jordnötssmör, mandelsmör och kokosolja och kokosmjöl är så klart populära alternativ.

När man har bestämt sig för vilken sötma och vilken typ av fett man vill ha kan man faktiskt experimentera fritt med goda smaker och ingredienser i sina energibollar. Energibollar kan också vara riktigt fruktiga (fruktbollar!) och smarriga med torkade frukter som huvudingrediens.

Vad sägs om fruktbollar med aprikos, kokos och lime? För att hålla den rätta konsistensen använder man finrivet limeskal istället för limesaft, blandat med kokosflingor, hackade sötmandlar och torkade aprikoser. Addera en matsked flytande honung för extra sötma utefter behov. Mixa allt i en matberedare och rulla i kokosflingor för en väldigt tjusig och ovanlig fika!

Nu när det är vår tar vi så klart våra fikastunder utomhus så ofta vi kan. Vår terrass har fått en uppgradering med hjälp av Gardenstore. Där hittar man allt till trädgården och uteplatsen – beställ en smidig bordsgrill eller kolla in deras utbud av utemöbler om ni behöver något nytt och fräscht att välkomna sommaren med. Både energibollar och fruktbollar smakar extra gott i solsken!