Skip to content

Goda energibollar till fikat

Kommer du ihåg när det bara fanns chokladbollar och så var det med det? Det var ingen som kände att det var nödvändigt att ändra på det receptet, som redan kändes helt perfekt, åtminstone i smaken! Men nu när vi har fått upp ögonen för hur socker påverkar kroppen och hjärnan så är det lite mindre lockande med en klassisk chokladboll, som består till stor del av vitt, raffinerat socker.

Som tur är har det öppnats upp en helt ny värld full av färgglada bollar av olika slag! De kallas för energibollar eller raw food-bollar eller fruktbollar och så vidare. Kärt barn har många namn. Summa summarum är att vi kan blanda en massa gott i en enda smet, rulla det till bollar och avsluta det med ett lager av kokosflingor, lingonpulver, blåbärspulver eller något annat fint för att få en snygg finish på bollarna. Istället för att använda socker vänder man sig till nyttigare, naturliga sötningsmedel som steviadroppar, flytande honung eller dadlar, som är naturens egna små sockerbollar.

Vad ska man då ha i sina energibollar? Det finns faktiskt inga gränser för vad du kan ha i. Välj och vraka helt fritt mellan nötter, torkade frukter och frön som du älskar. Istället för smör, som används i klassiska chokladbollar, kan du vända dig till en mix av kokosolja och kokosmjöl eller valfritt nöt- eller frösmör som mandelsmör, solrossmör eller hasselnötssmör. Hoppa på din moped och kör till hälsobutiken så hittar du ekologiska produkter för ett nyttigare mellanmål eller jobbfika.