Skip to content

Så får du i dig vegetariska fullvärdiga proteiner

Som vegetarian är det väldigt viktigt att veta hur man får i sig fullvärdiga proteiner. Nu när vi vet att köttindustrin står för 18 procent av våra utsläpp av växthusgaser är det många som väljer att antingen go green helt och hållet eller i det minsta delvis. Man kanske äter vegetariskt under veckan och äter vad man vill under helgen. Hur får man då i sig fullvärdiga proteiner som vegetarian?

Supermaten quinoa är ett fullvärdigt protein och dessutom fullspäckat med näring. Så näringsrikt att NASA inkluderar det som ett av grödorna de odlar under långa rymdfärder. Sojabönor och tofu är också populära alternativ. Där finner du alla essentiella aminosyror och hela 39% protein.

Quorn är också populärt! Detta mumsiga protein tillverkas genom att man odlar en svamp i stora jästankar. Det kanske inte låter så utsökt men om du har smakat quorn så vet du att det smakar precis som kött i konsistens och sedan kan man smaksätta det precis hur man vill. Där får du inte i dig lika mycket näring som i quinoa, men det viktiga är att variera kosten och kombinera sitt protein med en massa färska grönsaker och sallad.

Ett annat tips om ni vill höja stämningen i matsalen eller köket och göra det mer intressant för barnen att sitta under måltidens gång och äta den goda maten ni lagar där hemma är att dekorera matrummet med tavlor för barn. Kolla in vad Artiks har att erbjuda – deras affischer är billiga, snygga och enkla att få hemskickade.