Skip to content

Varför är det svårt att meditera?

Meditation kan kännas som en stor utmaning för många människor, men med några smarta trix kan det bli lite enklare att komma igång med meditationen och få en trevligare uppfattning om vad det egentligen handlar om. När vi mediterar behöver vi inte stänga av våra tankar eller plötsligt känna hur kroppen fylls av en fridfull och gudomlig närvaro av stillhet och kärlek. Vi kan lägga ribban lite lägre och sikta på att helt enkelt ha en lugn och skön stund.

Om vi tänker oss att det finns ett paradis inom oss som vi har tappat kontakt med. Ett paradis som vi har gömt undan under lager och lager av tankar och känslor. Under årens gång har vi begravt vårt inre paradis under tusentals tankar och känslor som snurrar på av ren vana. Det kan vara finansiell oro, en känsla av att man inte är bra nog som människa, det kan vara saker man inte har förlåtit sig själv eller andra för, och så vidare.

Ibland när vi stänger ögonen för att meditera, oavsett om det är hemma eller på kontorshotell Södermalm, så börjar vi känna och höra alla dessa tankar och känslor. Det blir snabbt överväldigande och det är inte så lockande att sitta där i den där inre stormen.

För att komma till nästa steg gäller det att vara medveten om att vi alla har dessa känslor och tankar som vi har samlat på oss under årens gång. Det är ok. Acceptera dem och låt det vara för att finna lite stillhet inombords.