Tillåt dig att koppla av

Även om du har världens roligaste jobb så är det viktigt att komma ihåg att det är just det: ett jobb. För att du ska kunna prestera på topp och fortsätta ha roligt behöver du koppla bort jobbet och tänka på något annat ibland. Bland det viktigaste du kan unna dig själv är återhämtning. För att verkligen koppla bort allt vad jobb heter kan du ta dig riktigt långt norrut i Sverige. En otroligt häftig upplevelse är att få se norrsken i Kiruna. Kombinera det med en eller ett par nätter på Icehotel i Jukkasjärvi för att få en helgjuten upplevelse.

Norrsken – magiskt och mytiskt

Norrsken, eller Aurora Borealis, är lättast att se under de mörka månaderna. Hösten är nästan bättre än vintern eftersom det då inte finns någon snö som reflekterar ljus än. Dessutom är temperaturerna lite mildare än på vintern, vilket är värt att ta i beaktande speciellt om du tänker försöka fotografera norrskenet. Det är många myter som omgärdar norrskenet, precis som man kan tänka sig eftersom det uppstår och försvinner utan förvarning. I en del kulturer trodde man att norrskenet var energier från döda förfäders själar och därför skulle norrskenet respekteras för att man inte skulle råka ut för olycka eller sjukdom. I andra kulturer var norrskenet döda fienders själar som ville hämnas och därför fruktade man det.

Var orsakar norrsken?

Den fysiska förklaringen till norrsken är elektriskt laddade partiklar från solen som genom solvinden flyttas till jordens atmosfär. Där krockar de med gaspartiklar som får mer energi och sprids ut i de fantastiska formationer som visar sig på himlen.